28 september 2009

Surrogatmoderskap

Det där med surrogatmoderskap är en viktig fråga och jag önskar att det skulle debatteras lite mer. Men ibland är det faktiskt på tapeten. Ska surrogatmoderskap vara tillåtet? Kristdemokraterna säger bestämt nej och är naturligtvis inte sena att påpeka att det handlar om "baaarnens bästa" Citat Catrine Pålsson Ahlgren, ledamot för Kristdemokraterna:
"Det kan uppstå problem för barnet med identifikationen. Det kan bli problem för surrogatmamman som kan ångra sig. Hon kan ha andra barn som kanske har svårt att förstå att babyn i hennes mage inte är syskon. Vi är också rädda för att det kan bli en ekonomisk fråga"
Barnets eventuella identifikationsproblem har ingenting med surrogatmoderskap att göra, om ni frågar mig. Det som är fel är hur samhället dömer vissa kategorier (t ex familjen) som "rätt" eller "fel". Och skulle det nu vara så att surrogatsmammans eventuella andra barn skulle ha svårt att förstå att barnet inte är ett syskon till dem är ett senare problem som inte borde vara en grund till huruvida surrogatmoderskap bör vara okej eller inte. Och så har vi den väsentliga frågan; den ekonomiska aspekten. Välbärgade familjer kommer utnyttja kvinnor som är i behov av pengar, det går inte att komma ifrån. Men dessa kvinnor är vuxna och borde få bestämma själva om de vill använda moderskapet som ett "jobb" där de får betalt.

Läs mer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar