24 september 2009

Kvinna är VÄRDE lös

Det har länge varit ett välkänt faktum att män som grupp i genomsnitt tjänar mer än kvinnor som grupp. Det är 2009 och man trodde att vi skulle ha kommit längre i frågan om jämställda löner.
  • En kvinnlig börsmäklare tjänar till exempel bara 65 % av vad hennes manliga kollega gör.
  • Är du kvinna och jobbar som banktjänsteman/kreditrådgivare får du nöja dig med 70 % av den lön som männen tjänar.
  • En VD med kuk har 23 % högre lön än en VD med fitta.

MEN, det finns hopp... om du dessvärre är född som "det andra könet" kan du alltid satsa på ett jobb inom kvinnodominerande yrken - till exempel som sjuksköterska - för där slipper du de stora löneskillnaderna. Några andra jobb där du kan tjänar mer än männen:

  • Kvinnliga driftchefer inom byggverksamhet ("Byggchefskvinna") tjänar 2 % mer än sina manliga kollegor.
  • Som biomedicinsk analytiker tjänar du som kvinna 300 kronor mer i månaden.
  • Eller bli politiker - du tjänar inte mer, men i alla fall lika mycket som kukarna i riksdagen.

Läs mer här och här.

3 kommentarer:

  1. And we love you som läser oss :)

    SvaraRadera
  2. För att vara övertydlig: JA, det finns oskäliga skillnader som är till kvinnors nackdel. NEJ, det finns inget som helst berättigande för dessa, och de skall jobbas bort omgående. Med det sagt vill jag ändå hänvisa till detta inlägg, som känns relevant i frågan:

    http://genderrorism.blogspot.com/2009/12/loneskillnaderna-ar-i-princip.html

    Nu menar jag alltså inte att det jag i inlägget för fram skall gälla som emotsägelse till det ni skriver ovan. Jag vet t.ex. inte hur lönebilden ser ut för specifikt börsmäklare, och tänker inte jiddra om det. Ni har säkert rätt på den punkten, vilket i så fall - om det verkligen inte finns andra skäl än just kön som förklaring till löneskillnaden, så som tjänsteår osv - är för jävligt.

    Hoppas bara att ni inte bidrar till att förstärka den allmäna bilden av löneproblemet som mycket större än det egentligen är, då det inte gynnar någon part i frågan!

    SvaraRadera