20 september 2009

En introduktion till feministisk poststrukturalism

Igår läste jag inledningskapitlet i boken In på bara benet - En introduktion till feministisk poststrukturalism av Hillevi Lenz Taguchi (2004, HLS Förlag).

Jag kan verkligen rekommendera ALLA att läsa den boken - ja, jag har alltså läst den förut en gång. Nu ska jag läsa den en gång till för att "friska upp minnet" och förhoppningsvis förstå den ytterligare lite bättre (samt för att jag måste inför ett litteraturseminarium). Det ska erkännas att det inte är världens "enklaste" teorier - men ack så intressanta!

Igår tog jag alltså fram min gröna överstryckningspenna och la mig i sängen för lite läsning. Tanken med pennan var att markera "det allra viktigaste", men eftersom jag tycker att det är så pass intressant, slutade det med att ungefär hälften av texten på sidorna nu är gröna. Det här är vad som kallas en dålig studieteknik. När jag sedan ska försöka hitta det "viktiga" i texten, får jag leta ett bra tag.

Men, för att då sammanfatta feministisk poststruktualism med några citat ur inledningskapitlet:

"Feministisk posstrukturalism innebär en oavbruten och ständigt pågående praktik av värde- och kategoriseringsupplösning, som vi behöver utöva och repetera om och om igen - oupphörligen - för att kunna verka och leva etiskt likvärdigt tillsammans..." (s.14)

"Den feministisk poststrukturella diskursen, däremot, ifrågasätter och vill överskrida eller lösa upp kategorierna manligt och kvinnligt. Genom att synliggöra hur de är konstituerade kan de överskridas och utvidgas till fler sätt att vara." (s.15)

Feministisk poststrukturalistisk teori är så klart mycket mer än vad som framgår i citaten ovan. Läs boken - och gör din egen tolkning!

6 kommentarer:

  1. Intressant. Jag saknade en svensk bok på ämnet när jag läste genus. På vilken nivå skulle du säga att den här boken ligger? Är det bara grundläggande teorier, eller går den lite djupare in i ämnet?

    /Mattias, Tigers bf

    SvaraRadera
  2. Hej! Vad kul att du har hittat hit. Jag visste inte att du hade en blogg heller.

    Jag skulle påstå att boken är ganska "avancerad". Eller så här: Jag hade tidigare inte läst teorier kring feministisk poststrukturalism och därmed kanske jag uppfattar den som lite "krånglig/are". Det är kanske inte den första boken man läser om man vill förstå sig på feministisk teori.
    Det är, enligt min mening, inga "grundläggande teorier", utan snarare än fördjupning och "ett ytterligare steg" än socialisationsteorier od.

    Ja, jag vet inte om du fick ut något av det där svaret. Jag vet inte riktigt vad jag ska svara. Jag tycker i alla fall at du ska läsa den... och så tycker jag att du ska fortsätta hälsa på oss här på sidan :-)

    ANN kanske har något bättre svar??? Jag vet ju att även du har läst den - och som genusvetare kanske du har läst andra böcker inom ämnet och bättre kan "jämföra"?!?

    SvaraRadera
  3. Jag förstår vad du menar.. och jag tycker det låter intressant. Skulle vilja förkovra mig lite ytterligare. ^^ Ska kolla upp den inom kort. Jag gillar er blogg. Keep up the good work! Min blogg har varit inaktiv länge, men jag tänkte komma igång lite igen.

    SvaraRadera
  4. Häpp!
    Jag skulle inte klassa den här som avancerad, men det är absolut inte någon skönlitterär bok som man kryper upp med i soffan direkt. Den är precis som Therese säger, lite mer fördjupande. Vill man ha lite lättare litteratur kan man läsa
    Att göra kön - om vårt våldsamma behov att vara kvinnor och män av Ylva Elvin-Nowak och Helene Thomsson. Och vill man ha väldigt grundläggande rekommenderar jag Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra av Liza Marklund och Lotta Snickare.

    Hm, borde nog skriva ett inlägg om det här :)

    SvaraRadera
  5. Jag måste nog säga att jag är relativt insatt i ämnet. Men jag är nyfiken på böcker på svenska som är lite mer avancerade. Nu ser jag iofs att det den heter "en introduktion...". Men jag ska nog ändå kolla upp den.

    SvaraRadera
  6. TACK!!! En sådan här bok var precis det jag behövde just nu och jag lånade den på momangen och sitter och läser nu, suverän! Tack!

    SvaraRadera