29 september 2009

Kvinnliga tilläggsnamn för män

Det har nog inte undgått någon att det i dagarna har diskuteras om "biologiska" män ska få lägga till "kvinnonamn", och vice versa. Och yes! Jan-Olof Ågren vann ett mål i högsta instansen, regeringsrätten, och får lägga till namnet Madeleine.
Däremot. Orkar inte alla negativa åsikter kring namnbyten. Copy-pastar från artikeln jag länkade ovan i aftonbladet:
"Nu får det väl ändå vara nog... killar ska ha killnamn och tjejer tjejnamn..."
"Sverige i ett nötskal, vi ska alltid vara så patetiskt toleranta och "öppna"
"Detta är bannemig under all värdighet, rimm och reson. Bara i ett land som Sverige, kan sånt här hända. NEJ! acceptansen för bögar och transor blir INTE mindre om vi pådyvlas sånt här! Tvärt om! Kommer en karl och söker jobb hos mig, och heter Berit.... No way! Grädde på moset är väll om han är kyrkligt gift med en annan karl. Brrrrrrr.... Öppna sinnessjukhusen igen..please"
"Något fel måste begåtts när våra skattepengar går till sådant trams!Hjälp "karln" i stället för att uppmuntra hans dumheter.Man skäms å hans vägnar"
"Jösses vad löjligt, helsjukt men ganska typiskt svenskt att alla regler måste raseras. Hade verkligen hoppats på myndigheterna att de hade kunnat säga stop till sådant här trams"
"Löjligt. Och kom nu inte med massa goja om demokratiska rättigheter eller jämställdhet för det hör inte hemma här."
"Störtlöjligt. Använd ett vanligt namn som en vanlig människa och sluta skrik: "titta på mig jag är en man som heter madeleine"

Det är lite tråkigt, dock inte förvånande, att vuxna människor resonerar så här.

1 kommentar:

  1. Ja, det här är onekligen så jäkla dumt. Tips på enkelt sätt att placera nötter likt de vars kommentarer citerats ovan på det hala: fråga ifall de tycker att alla de som (oavsett kön) heter Kim eller Robin måste byta namn till något mer tydligt könstillhörighetsbestämmande...

    Borde göra susen, eller hur? :-)

    Det här är ju bara en vanesak, och människan är ett vanedjur. Initialt skulle det säkert sticka i ögonen på en del, men "stormen" skulle ju blåsa över på en enda generation. Och allvarligt talat: exakt hur kan det vara ett hot mot Svennes och Gittans välfärd att deras arbetskollega heter Bengt-Gudrun? Beats me...

    SvaraRadera