16 oktober 2009

Kvinnorna från köket tillåts språka i det offentliga rummet

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det här som Birgitte Mral ska ha kommit fram till i sin forskning - nämligen att kvinnors språkbruk numera är det eftersträvansvärda, istället för männens. Enligt Mral ska tydligen "kvinnors språk förändra den offentliga debatten".

Visst, det är väl bra att lyfta fram att även kvinnor får ta (större) plats i det offentliga rummet, MEN jag ser en nackdel med att så starkt generalisera "kvinnor" och "män" som enhetliga grupper.

Kvinnliga politiker ska tydligen ha lättare att få kontakt med människor och de (kvinnorna) talar oftast enkelt, konkret och rakt på sak. Nu tar männen efter kvinnornas retorik och Reinfeldt är uppskattad som talare och lyssnare eftersom han är "lite som en kvinna" - precis som att alla kvinnor vore på ett endaste sätt. Det står bland annat:

Debatten har blivit mer intim och flyttats från de tradionellt manliga arenorna till soffan, köket och café-scenen. Dialog och konversation primeras och torrt, abstrakt och högtravande språk försvinner allt mer.

- Det passar kvinnor bra eftersom deras språk är enkelt, konkret och rakt på sak. De bjuder in till dialog och är personliga, säger Brigitte Mral.

Från att ha varit defensiva i sin framtoning kan nu kvinnor vara mer offensiva men de måste fortfarande förhålla sig till vad som är passande för en kvinna.

- Den stereotypa bilden av vad en kvinna ska vara, har dock inte förändrats speciellt mycket. Modersidealet, det vill säga att vara omhändertagande, pedagogisk, sympatisk och vänlig men också bestämd, är viktigast. Tillsammans med egenskaper som social kompetens och engagemang, säger Brigitte Mral.

Min slutsats är att män gärna får prata lite mer (intimt och eftertänksamt) som kvinnor*, medan kvinnor i sin tur gärna får prata på, så länge det inte går ut över deras VIKTIGASTE uppgift - att vara omhändertagande och vänlig.

Nej du Mral, jag fattar inte riktigt. Din retorik går inte riktigt hem hos mig!


* Samtidigt som de måste passa sig för att bli "för mycket" kvinna.

1 kommentar:

  1. bra skrivet! så fort det pratas om "manligt" och "kvinnligt" reagerar jag negativt. det går inte att prata om sådana enhetliga, konstanta kategorier. det går att säga att politiker osv bör tala på ett visst sätt (enkelt, konkret osv), men inte att de ska "tala som kvinnor".

    SvaraRadera