28 februari 2010

Annica Dahlström, din lilla virrpanna



Nu har jag försökt läsa "Könet sitter i hjärnan", men jag måste medge att jag har hoppat över flera sidor. Det går verkligen inte koncentrera sig när Dahlström förklarar "hur hjärnan fungerar"; med olika acetylkoliner och signalmolekyler.
Det är tråkigt att en inte förstår, men samtidigt besitter jag en stark tro på socialkonstruktionismen som gör att hela boken tappar i trovärdighet. Däremot är det ganska lätt att se ett mönster i boken. Dahlström försöker hitta egna genvägar och förklaringar till ämnen hon inte riktigt behärskar, t ex homosexualitet, sexuell fortplantning och föräldrarledighet.
För oss som är intresserade av sociala processer, sociala identiteter och grupprelationer blir det bara ren smörja när Dalström vill få hjärnans olika delar, storlekar och funktioner kopplade till ovan nämnda ämnen. Jag är övertygad om att Dahlström har en genuin önskan om ett, enligt henne, mer jämställt Sverige. Men det blir fel, väldigt fel. Jag kommer här ge några exempel ur boken:

"När det första leendet kommer svarar de flesta mammor (skadade undantag finns) och vissa pappor (med lämplig kvot kvinnotypshjärna) med spontana varma leenden och en djup känsla av kärlek väller fram" (s.16)
Okej. Män med, enligt Dahlström, "manlig hjärna" kan alltså inte besvara barnens leenden.

"I vårt genetiska arv finns nedlagt en förmåga till ett viktigt känslomässigt samspel, först mellan mor (primärvårdaren) och barn, som senare utvidgas till andra personer i omgivningen. Barnets mamma är den enda som fullt ut kan fylla behovet "(s.17)
Buhu, synd om ensamstående pappor eller två hbt-pappor. Dumma Annica :((

"Med de här kunskaperna inser man att det nu är på tiden att vi kvinnor slutar låtsas vara män! Vi behöver förhoppningsvis snart inte längre göra oss så maskulina som möjligt för att bli accepterade på arbetsmarknaden". (s.17)
Alltså; den sociala maskulinitetsprocessen Dahlström, please studera in. En man är exakt.. vad?

"Men många, ja troligen de flesta, kvinnor har behov av uppvaktning från sin partner. Det kan vara fråga om att mellan smycken och blommor till komplimanger och uppmuntrande ord. Denna uppvaktning är för många oerhörd viktig, utan den kan kvinnan ha svårt att bli intresserad av kärlek/sex" (s.37)
Say what? Finn 67 fel i ovanstående text.

"Vi är olika, kvinnor och män, och det bästa sättet att hålla liv i ett förhållande är att man inser olikheterna och lär sig vari de består, så att man inte"trycker på fel knappar"!" (s.38)
Ojdå, jag tryckte visst på särartsknappen här. Oops!

"För de allra flesta män är inte romantik nödvändig för att han skall vilja ha sex. Han kan bli attraherad av en vacker kvinnokropp och att ha sex med henne oavsett vilken personlighet hon har" (s.38)
forts. "Det finns nog många kvinnor som inte heller har behov av romantik före sex och detta kan variera beroende på vilken fas av livet man befinner sig i" (s.38).
Jaha. Många kvinnor, inte männen alltså, måste vara i en "speciell fas i livet" för att kunna ligga utan romantik. Jag förstår.

"Man kan även tala om att det förekommer en sekundär homosexualitet, Den yttrar sig i homosexuellt beteende i stora enkönade grupper exempelvis fängelser (..). Finns det bara individer av det egna könet i omgivningen får man "hålla tillgodo" med det tills man släpps ut i samhället och kan blanda sig med båda könen". (s.72)
Hahahahahaha! "Hålla tillgodo". Finns det sekundär heterosexualitet månne, Dahlström? Kan den ha något med heteronormen att göra kanske?

"Av alla män i hela världen är uppskattningsvis mellan 8-10% egentligen homosexuella, även om de har gift sig och bildat familj (samhällets tryck). Antalet lesbiska kvinnor tror man är ungefär hälften, cirka 4-5%. Men detta är en grov gissning. Dessutom verkar det som om den kvinnliga homosexualiteten inte är direkt jämförbar med den manliga homosexualiteten, men här pågår många studier, där bland annat försökspersonens reaktion på olika typer av pornografiska filmer registreras (..)." (s.74)
Okej hälften så många lezzies, mycket intressant. Kan det kanske bero på att kvinnan sen 4-ever inte förväntas ha någon sexualitet. Och reaktioner på porr, really?

"Hur ska vi då kunna klara vårt arbete samtidigt som vi har familj och barn? Vi kanske kan få ett tips igen från andra däggdjur? Hur klarar den intelligenta och jämställda alfahonan i vargflocken att vara mamma och ge di samtidigt som hon är en minst lika effektiv jägare som hannen?" (s.85)
Jaaaaa, vi jämför människan med vaargen. Vilken bra idé. Ut i skogen och jaga mat, people!

8 kommentarer:

  1. Haha, vilket geni hon är den där Dahlström. Lär en nya vettiga saker varje gång...

    Nej då, mest hemskt att jag gång på gång blir lika förvånad över hennes idioti.

    SvaraRadera
  2. Virrpanna, det var ett snällt smeknamn. Jag skulle förmodligen använt något värre. Allvarligt så blir jag faktiskt lite skrajsen nu. Tror hon på riktigt på det hon skriver, så här 2010? Hoppas bara att hon är ganska ensam om det.
    Bra, kul recension. Bra att du tog med citaten så slipper jag läsa boken själv.

    SvaraRadera
  3. THERESE: Ja, hon är ju "professor". De kan sina saker haha.

    Nina: Jag tror dessvärre hon är långt ifrån ensam. Om en läser hela boken blir Dahlströms resonemang lite mer svenssonanpassat, och hennes åsikter kan då appliceras på vem-som-helst som är mottaglig för tankar om att män och kvinnor är olika. Väldigt tråkigt!

    SvaraRadera
  4. Dagens skratt - först hennes idiotiska uttalande, och sedan dina kommentarer. Klockrena!

    SvaraRadera
  5. Fantastiskt underhållande inlägg! :-)

    Även om jag för all del personligen tror att könet bara delvis är socialt konstruerat, och till stor utsträckning även påverkas av ren biologi, kan man ju inte annat än sucka och slå sig för pannan när man ser dumheterna Dahlström hasplar ur sig...

    SvaraRadera
  6. HAHA, Annie, du är fantastisk och Dahlström har ju helt hamnat av banan... /Sofia

    SvaraRadera
  7. Men hjälp, är det riktiga citat? Det må finnas biologiska skillnader mellan könet, men att längtan efter smycken skulle vara en är jag lite tveksam till. 67 fel ja. Minst.

    SvaraRadera
  8. För att vara en grupp som går så hårt på s.k. maktspråk så är ni väldigt bra på det själva, i princip alla svar på citat och alla svar på inlägget i sig är på mellanstadienivå:

    "Haha, vi skrattar åt dig om du inte viker dig"-retorik, etc. Patetiskt.

    T.o.m. inläggets titel är av typen "om du inte inrättar dig i ledet så häcklar vi dig"-skrämselretorik.

    Både den biologiska och den sociologiska förklaringen till könsskillnader har väldigt stora brister, först när man erkänner detta och ser vad som hör hemma var kommer man ens nära sanningen om det hela.

    Hon har absolut poänger bland all skit hon skriver.

    SvaraRadera